maanantai 7. lokakuuta 2019

Tähkäpää-pinjata

Olimme tyttäreni kaverin synttäreillä, joissa yhtenä ohjelmanumerona oli pinjatan aukaiseminen. Pinjataa ei kuitenkaan hakattu kepillä auki vaan se avattiin yhdessä naruista vetämällä. Tyttäreni kaverin äiti oli tehnyt itse kyseisen pinjatan ja hänen innoittamana uskaltauduin tekemään tyttäreni synttäreille oman pinjatan. 

Koska tyttäreni valitsi synttäreiden teemaksi Tähkäpään, tein pinjatasta tornin. Otin ensimmäiseksi vanhasta pahvilaatikosta tarvitsemani palaset ja leikkasin niistä kaksi tornipalaa sekä niiden yhdistämiseen tarvittavat välipalat. Kiinnitin kaikki tornin pahvipalat maalarinteipillä kasaan ja yläosaan kiinnitin vielä violettia narua, josta pinjatan voisi halutessaan ripustaa. Tornin alaosaa varten tein vielä pahvin, johon kiinnitin violetteja naruja pinjatan aukaisemista varten. Tässä vaiheessa torni ei todellakaan ollut kaunis, mutta sillä ei ollut väliä, koska seuraavaksi se päällystettiin.



Lähdin päällystämään pinjataa violeteilla silkkipaperisuikaleilla, joihin olin leikannut hapsuja. Aloitin niiden liimaamisen alhaalta ja tornin kattoon saakka pystyin kieputtamaan suikaleet aina yhden kerroksen kerrallaan. Kattoaluetta tehdessäni liimasin ensin isomman reunan suikaleet ja lopuksi vasta katon kapeammat suikaleet. Viimeisenä kiinnitin maalarinteipillä pinjatan pohjaluukun, jonka olin värittänyt tussilla violetiksi, sillä se ei tornin alta näkyisi kuitenkaan paljoa. 


Kun olin saanut violetit silkkipaperit liimattua, leikkasin kultaisesta silkkipaperisa pitkiä suikaleita. Koska suikaleet eivät olleet tarpeeksi pitkiä Tähkäpään hiuksia varten, liimasin niitä kaksi peräkkäin. Liimasin suikaleet Tähkäpää-koruun, jonka kiinnitin tornin yläosaan. Lopuksi kieputin hiukset tornin ympäri ja laitoin niitä kaksipuolisella teipillä kiinni muutamasta kohdasta.



Ennen synttärijuhlia täytin pinjatan pienillä teemaan sopivilla kynillä, taikasauvoilla, sormuksilla, pomppupalloilla ja minikokoisilla keksipusseilla. Juhlissa lapset ottivat violeteista naruista kiinni ja avasivat yhtä aikaa vetämällä pinjatan pohjan. Kaikilla oli kädessään myös pienet violetit Tähkäpään kuvalla koristellut paperikassit, joihin he saivat kerätä piñatasta maahan tippuneita tavaroita. Voi kuinka hauska ohjelmanumero tästä saatiinkin. Kaikki lapset pääsivät osallistumaan iästä huolimatta ja olivat niin innoissaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti