keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Lankasulka

Ystäväni teki itselleen lankasulkakorvakorut ja mielestäni ne olivat todella kauniit. Sen jälkeen minua on houkutellut kokeilla lankasulkien tekemistä, mutta olen olen ajatellut niiden olevan jotenkin kovin vaikeita tehdä. Minulla ei myöskään ole löytynyt niihin sopivia materiaaleja, joten meni jonkin aikaa ennen kuin uskalsin kokeilla kaapista löytyvällä puuvillalangalla, miten sulkia tehdään.

Tekeminen oli lopulta oikein helppoa, sillä kaksinkerroin taitettuun keskilankaan kiinnitettiin aina kaksi lenkillä olevaa lankaa niin, että ne pujotettiin toistensa läpi keskilangan läheisyydessä. Täytyi vaan olla tarkkana, että langat pujottui vuorotellen niin, että esimerkiksi oikean puolen lenkki oli toisen puolen lankojen päällä ja sitten taas seuraavaksi lankojen alla. Langat kiristettiin joka kerta tiukasti ja siirrettiin tiiviisti aina edellisten lankojen solmukohdan viereen.


Kun olin saanut laitettua tarpeeksi lankoja sulkaani varten, avasin jokaisen langan säikeet ja harjasin niitä lopuksi varovasti. Vaikka harjasin aukaistuja lankoja vain kevyesti, ne alkoivat nopeasti rispaantumaan. Luulen, että tämä johtui käyttämästäni langasta ja sen olisi voinut toisaalta jättää kokonaan avaamattakin, jos olisin hoksannut rispaantumisvaaran. Sulasta tuli kuitenkin kaunis, kun sen leikkasi muotoonsa. Näitä voisikin tehdä paremmasta langasta lisää ja koota kauniiksi koristeeksi esimerkiksi luonnosta etsittyyn puunoksaan. 


Suosittelen lankasulkien kokeilemista, sillä se oli yllättävän helppoa ja hauskaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti